RADU AFRIM: RETROMADÁR BLOKKNAK CSAPÓDIK ÉS FORRÓ ASZFALTRA ZUHAN

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadása

Ma már retro mindaz, amit valamikor a ’70-es években az emberek mindennapi valóságként éltek meg tömbházlakásaikban, a múlt rendszer emblematikus és a mai napig álló vívmányaiban.

Egy tömbház, avagy blokk – lépcsőházaival, emeleteivel, lakrészeivel, a vékony falakkal, a szomszédokkal és a házkulcsot a nyakukban hordozó gyerekekkel – amolyan emberi hangyaboly sok egyéni sorssal. Persze ezek, a blokkba bezsúfolt életek nem zajlanak konfliktusmentesen...

Radu Afrim, a Tompa Miklós Társulat két nagysikerű produkcióját Az ördög próbáját (2013) és A nyugalmat (2014) jegyző rendező legújabb előadása a ’70-es évek Romániáját idézi, és egy olyan korba repít (vissza), amikor az emberek abban a blokklakásban éltek, amit kiutaltak nekik, amikor a kazetofon szenzációszámba ment, az ökologikus és a depresszió pedig nem képezték a mindennapi szókincs részét.

RENDEZŐ

Radu Afrim
Született: 1968. június 2.


Fotó: Rab Zoltán 

Radu Afrim a romániai Betlenben született 1968-ban. 1995-ben szerzett bölcsészdiplomát román-francia szakon, majd színházi rendezést tanult a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. A román színházi élet fenegyerekeként emlegetett alkotó a klasszikusok merész rendezői átdolgozásairól, valamint orosz, dán, svájci, német, francia, norvég, lengyel, román és magyar kortárs szövegek többnyire adaptált formában történő színpadra állításáról vált ismertté. Munkáinak egy része improvizációra épülő, úgynevezett „szerzői előadás”, melyeknek szövegét gyakran az alkotócsapattal közösen maga írja. Románia legtöbb színházában rendezett már. Két alkalommal nyerte el a legjobb rendezésért járó UNITER-díjat, a Román Színházi Szövetség elismerését legutóbb A nyugalom című előadásért kapta.

SZÍNLAP

László Csaba (Robika, Paraschiva mama)
Kádár Noémi (Laura)
Bokor Barna (Sergiu)
Takács Örs mv. (Robika)
B. Fülöp Erzsébet (Aurora)
Lőrincz Ágnes (Mureşan néni)
Simon Boglárka Katalin (Márta)
Gecse Ramóna (Rózsika)
Csíki Szabolcs (Zágoni Jóska)
Varga Balázs (Sandokan)
Berekméri Katalin (Zágoni Teréz)
Fülöp Bea (Viorica)
Kiss Bora (Olimpia)
Varga Andrea (Pompilia)
Ördög Miklós Levente (Zágoni)
Tollas Gábor (Lajos)
P. Béres Ildikó (Margit)
Biluska Annamária (Berta néni)
Nagy Dorottya (Doina)
Moldován Orsolya (Pop néni)
Bartha László Zsolt (Septimiu)
Huszár Gábor mv. (Béla)
Ruszuly Ervin (szereplő)
Kiss Péter mv. (Ottó)
Kiss Anna mv. (Anna)
Sebesi Borbála mv. (Mioara)
Pál Mátyás Áron mv. (Caius)
Sebesi Sarolta mv. (Eugenia)
Hunyadi Virág mv. (Daciana)
Szakács László mv. (Mureşan bácsi)

JÁTÉKIDŐ: 3 ÓRA 10 PERC (EGY SZÜNETTEL)

 

Fotó: Rab Zoltán

JEGYVÁSÁRLÁS