PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATA: TITKAINK

Pintér Béla és Társulata előadása

Zenés – prózai szatíra

"Egyikünk sem tökéletes, és bizony mindannyiunknak vannak titkai... Nem vagyunk hibátlanok... De a valóság józan fanatikusai vagyunk, és a jó kompromisszumok robotosai."
- Pánczél elvtárs

Világifjúsági Találkozó. Tolbuchin. Lenin körút. Traubi szóda. Jaffa. Kocka Lada. Tekercses magnó. Kontroll Csoport. Vasfüggöny. Besúgók és megfigyeltek. Privát szférák és közérdekek. Rendszereken átívelő megalkuvás. Öröklődő nemzedéki traumák. Ki mit tud. Naiv mosolyok, lelkes hiszékenység. Trapéznadrágba és virágos szoknyába öltözött áloptimizmus. De álljunk csak meg egy szóra! Tényleg – most akkor Ki Mit Tud? Pontosabban Ki Mit és Hogyan Tud?

Pintér Béla kíméletlen pontossággal színpadra vitt zenés-prózai szatíráját látva hol összeszorul a gyomrunk, hol könnyezve nevetünk, miközben a népzene és a szocializmus underground muzsikája szól a háttérben. A társulat ezúttal is egy fontos, de mindig is került és "titkosított" témát feszeget a tőlük megszokott társadalomkritikus iróniával: az ügynöktémát.

A virtuóz cselekménycsavarokkal és szimbolikus elemekkel tűzdelt történet szerint a táncház-mozgalomban is aktív Balla Bán István népzenegyűjtő sötét titkot őriz: képtelen úrrá lenni kisiskolás nevelt lánya, Timike iránti vonzalmán, amit egyedül legjobb barátja, a táncházvezető Tatár Imre édesanyjával oszt meg. Ám az asszony halálával a titok nem kerül a sírba, hiszen az ellenzéki mozgalmakkal szimpatizáló Szádeczky Elvira lakásán poloskákat helyezett el az állambiztonság….


Az előadást Magyarországon és külföldön az alábbi díjakkal honorálták:

Színikritikusok Díja 2014: A legjobb előadás

Színikritikusok Díja 2014: A legjobb új magyar dráma

Vidor Fesztivál Nyíregyháza 2014: DOTTORE-DÍJ A legjobb előadás

40. Fadil Hadži Days of Satire Festival, 2016: A legjobb előadás, A legjobb szöveg, A legjobb színész: Stefanovics Angéla
 

Az előadás megtekintése 18 éven felülieknek ajánlott.  

SZÍNLAP

Balla Bán István: Friedenthal Zoltán

Dr Szádeczky Elvira, Pánczél elvtárs: Csákányi Eszter

Kata: Roszik Hella

Timike: Enyedi Éva

Zakariás Bea: Szamosi Zsófia

Tatár Imre: Pintér Béla

Szujó, Pincér, Pogány: Thuróczy Szabolcs

Tatár Ferenc, Ági: Stefanovics Angéla

Borbíró: Póta György

Konkoly: Pelva Gábor

Zenészek:

Hegedű, brácsa, gitár: Pelva Gábor: 

Szintetizátor, bőgő, brácsa: Póta György

Hegedű: Roszik Hella

Dramaturg: Enyedi Éva

Jelmeztervező: Benedek Mari

Jelmeztervező munkatársa: Kiss Julcsi

Rendező munkatársa: Hajdú Rozi

Írta és rendezte: Pintér Béla

 

RENDEZŐ

Pintér Béla
Született: 1970. szeptember 21.

Jászai Mari-díjas magyar színész, zenész, drámaíró és rendező. A magyar alternatív színházi élet meghatározó szereplője. A Színház- és Filmművészeti Egyetemre nem járt, a színjátszás alapjait az Arvisura Színházban, majd autodidakta módon sajátította el. Számos alternatív formációban játszott, klasszikus kabarétól kezdve Goda Gábor Táncszínházáig. Tizenhét év alatt 21 darabot írt és rendezett. A Pintér Béla és Társulata alapítója és vezetője.

 

Fotók: Puskel Zsolt

JÁTÉKIDŐ: 115 PERC (SZÜNET NÉLKÜL)

 

JEGYVÁSÁRLÁS