MÁRAI SÁNDOR: HALLGATNI AKARTAM

A Vígszínház előadása

Monológ

Előadja: Hegedűs D. Géza

"Szeretném elmondani, mi történt a polgári műveltséggel abban a tíz évben, amelynek kezdetét önkényes időszámítás nélkül az osztrák függetlenség megszűntének, az Anschlussnak napja jelenti."

A Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel a befejezés időpontja gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, amelynek megtörténtével Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak, Hegedűs D. Géza felejthetetlen előadásában.

Az előadásban részletek hangzanak el Márai Sándor Beszéljünk másról?, A Teljes Napló és a Halotti beszéd című művéből.

SZÍNLAP

Előadja: Hegedűs D. Géza

Színpadra alkalmazta: B. Török Fruzsina

Zene: Tallér Zsófia

Dramaturg: Radnóti Zsuzsa

Rendező: Marton László

 

Fotók: Szkárossy Zsuzsa

JÁTÉKIDŐ: 90 PERC (SZÜNET NÉLKÜL)

RENDEZŐ

Marton László
Született: 1943. január 6.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező tanszakának elvégzése után, 1968-ban kezdte el rendezői pályáját a Vígszínházban, ahol jelenleg is dolgozik. 1979 és 1985 között főrendezőként, 1985-től 2009. január 31-éig mint igazgató-főrendező, 2009. február 1-jétől pedig mint főrendező működik itt.

Számos külföldi színház kérte fel vendégrendezőnek, nagy sikerrel dolgozott Weimarban, Detmoldban, Helsinkiben, Louisville-ben, Chicagóban, Tel-Aviv-ban, valamint Kanada és Németország 
több városában is. Rendezéseit több mint 40 országban játszották világszerte, de legalább ennyire fontos magyar és külföldi professzori munkássága is.

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető tanárként is dolgozik. 1990-től a londoni Guildhall School of Music and Drama Honorary Membernek (tiszteletbeli tagnak) választotta, 1997 novemberétől az amerikai Society of Stage Directors and Choreographers fogadta tagjai sorába, elsőként a magyar színrendezők közül.

Az évek során tanított, illetve mesterkurzust tartott Cambridge-ben, Oxfordban, a Yale Egyetemen, Knoxville-ben, Vancouverben, a North Carolinai Egyetemen, Torontóban, 
Chicagóban és Németország több városában is.

Magyar és külföldi tanítványai között nemcsak színészek vannak, de szerepelnek a sorban színházigazgatók, rendezők is. Rendezői pályájáról két angol nyelven megjelent kötet is létezik.

 

JEGYVÁSÁRLÁS