Gombár Judit rajzain, tervein, anyag mintáin, visszaemlékezésein keresztül a tárlat betekintést ad a Győri Balett születésébe és legendás előadásainak látványterveibe. (40 éve jött létre a Győri Balett és művészeti iskola).

Gombár Judit (1937-2016) látvány, díszlet és jelmeztervező, tánc-forgatókönyvíró, zenei szerkesztő, a Győri Balett és Művészeti iskola alapítója, első igazgatója és örökös tagja, Jászai Mari-díjas, Pro Urbe díjjal kitűntetett Érdemes Művész volt.

A Pécsi Balett (alapító tagként Eck Imrével, Fodor Antallal), majd a Győri Balett alapítója és örökös tagja, a Magyar Állami Operaház, majd Maurice Béjart Táncszínházának, a XX. század Balettjének tervezője (Monte-Carlo, Tokió, Párizs színpadain). 1992-től Garas Dezső rendezéseinek és a Maladype látványtervezője (Balázs Zoltán rendezéseihez), Bayreuth nyári előadásainak tervezője, Szabó István filmrendező párizsi rendezéseinek tervezője, számos nemzetközi, hazai budapesti és vidéki előadás létrehozója, a Budapest Sportcsarnokban tartott táncszínházi előadások ötletgazdája és létrehozója (alkotótársával Markó Iván táncművésszel 1979-1991 között!). Számos magyar film, bábelőadás látványtervezője, valamint elismert zenekarok (Illés, Omega) produkcióinak látvány- és jelmez világát álmodta színpadra. Tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, a Shakespeare Akadémián, a Győri Balett Művészeti Szakiskolában, a Nemzeti Színház Akadémiáján.

Színházi hagyatékát a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet birtokába adta, a gyűjteményt vezető Turnai Tímea válogatásával és agnoszkálásával, töredékes emlékezéseinek felhasználásával (rajzok, jelmez- és látványtervek, forgatókönyvek, Bejárt levél, könyv illusztrációk) letéteményese, feldolgozója és őrzője a PIM-OSZMI szcenikai gyűjteménye és táncarchívuma.

Kiállításunk a rajzokból, tervekből, jelmezekből és fotókból válogatva ad bemutatást egy különleges művészi pálya meghatározó alkotásaival.

ALKOTÓK

PIM-OSZMI tárlata az MMA Színházművészeti tagozatának támogatásával. Kurátor Turnai Tímea színház-kutató, ötletgazda Tordai Hajnal jelmeztervező, látvány Juhász Tibor.