NAGY ANDRÁS: KARENINA, ANNA

Egy Tolsztoj-értelmezés nagyszínpadra
A József Attila Színház előadása

Nagy András változatában minden sorsfordító találkozásra pályaudvaron kerül sor: hol Moszkvában, hol Szentpéterváron, hol a földbirtokossá lett Vronszkij vidéki birtokán, ahol a legfejlettebb nyugati technológiával épül a szerelmüknek is emléket állító Anna Karenina Pályaudvar. Ott látjuk láztól égő arccal Annát az első Vronszkijjal táncolt felkavaró mazurkáról megszökvén; ott a csapatát a harctérre az új szerelem miatt nem követő lefokozott fiatal hadnagyot; a friss kitüntetésével is boldogtalan, elhagyott Karenint. Itt osztódnak a kiüresedett házasság megmentését célzó okos tanácsok, majd szívódnak is vissza annak tarthatatlanságát megélvén; itt adják-veszik a versenylovakat, amelyekkel Alekszej (nem a Karenin; a Vronszkij) szeretne kisiklott életének új távlatot adni… és itt, a síneken ér véget egy világhíressé lett románc.

RENDEZŐ


Telihay Péter
1965, Miskolc

1984–1988 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakán tanult, ahol 1990–1993 között a rendező szakot is elvégezte Ádám Ottó osztályában.

1988–1989 között, valamint 1996–1999 között a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt, s itt 2008 őszén néhány hónapig a prózai tagozatot vezette. 1989–1994 között a Független Színpad, valamint a Miskolci Nemzeti Színház, 1994–1996 között a Vígszínház tagja volt. 2000–2001 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban dolgozott. 2001–2003 között a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője volt. 2003–2007 között a szolnoki Szigligeti Színház rendezője volt, majd 2009-ig újra a Móricz Zsigmond Színházban dolgozott mint művészeti tanácsadó.

JÁTÉKIDŐ: 3 ÓRA EGY SZÜNETTEL

SZÍNLAP

Oblonszkaja LÉTAY DÓRA
Alekszej Karenin, tanácsos GAZDAG TIBOR
Alekszej Vronszkij, százados MÉSZÁROS ANDRÁS
Sztyepan Oblonszkij, tanácsos ZÖLD CSABA
Darja, (Dolly) Oblonszkaja, született Scserbackaja, a felesége FAZAKAS JÚLIA
Török utazó FABÓ GYÖRGYI
Kuzma, szolga KISS GÁBOR
Dunya, szolgálólány KORPONAY ZSÓFIA
Szerpuhovszkoj, százados, ezredes majd tábornok CHAJNÓCZKI BALÁZS
Sztremovm, tanácsos; Fomin, rovatvezető BETZ ISTVÁN
Betsy Tverszkaja, a pétervári társaság tagja FEKETE RÉKA THÁLIA
Ligyijalvanovna, a pétervári társaság tagja GALAMBOS ZSÓFI
Tuskevicsk, szomszéd BOTÁR ENDRE
Ronald, zsoké BRUNCZLÍK PÉTER
Állomásfőnök TORÁK SÁNDOR CSONGOR
Stolcz TÓTH GÁBOR
valamint a Thália Tanoda színészhallgatói: BIACSI NIKOLETT, SZAKOS VIKTÓRIA, KUN BEÁTA, CSABA BERNADETT, KÖVESI JÚLIA, BAKÓ KRISZTIÁN, TÓTH ZOLTÁN, SZUROMI DÁNIEL
Rendező TELIHAY PÉTER
Díszlet LIBOR KATI
Jelmez PAPP JANÓ
Dramaturg SZOKOLAI BRIGITTA
Koreográfus LŐRINC KATI
Súgó TÖRŐCSIK ESZTER
Ügyelő KIRÁLY SÁNDOR
Rendezőasszisztens CZIPÓ GABRIELLA