NYÍLT FÓRUM

Június 8. és 13. között POSZT-on mutatkozik be a Nyílt Fórum drámapályázatának felolvasószínháza

A XXXIV. Nyílt Fórum köszönti látogatóit!

A két éve megújult Nyílt Fórum sikere, a szerzők és szakmai résztvevők pozitív visszajelzései nagy örömmel töltötték el a dramaturg céh szervezésben résztvevő tagjait, hiszen ennek alapján a teljes évadon át tartó színdarabfejlesztő „vándortábor” eredményesen működik. Az elmúlt évek terméséből számos mű már színpadra került, vagy hamarosan bemutatója lesz.

2018 novemberében 90 pályamű közül választotta ki a Nyílt Fórum dramaturgcsapata a támogatandó hat drámai művet, amelyet azután, hol egyéni, hol csoportos konzultációkban fejlesztettünk. Budapest, Nyíregyháza és Debrecen adtak helyet az eddigi állomásoknak. A kiválasztott szerzők közt pályakezdő írók éppúgy találhatók, mint elismert költő-prózaírók, sőt, két visszatérő Fórumossal is találkozhatnak. A Nyílt Fórum történetében először zenés darabot is beválogattunk a fejlesztendő művek közé. A műfaji sokszínűség mutatja a Fórum nyitottságát, szerzőink változatos világlátását és társadalmi érzékenységét is: az idei művek többsége komolyabb vagy szórakoztatóbb formában foglalkozik az elmúlás, kiszolgáltatottság tematikájával, a délszláv háborúval, vagy a generációs tehetetlenség kérdésével.

A pécsi felolvasószínházi sorozat kétségtelenül a leglátványosabb és legkomplettebb megmutatkozása azoknak a szövegeknek, amelyeket eddig csak részleteiben, kisebb és jobbára szakmai közönség előtt prezentáltunk. Nagy izgalommal várjuk és reméljük, hogy a kiválasztott szövegek elnyerik a nagyközönség tetszését. Köszönjük eddigi megtisztelő érdeklődésüket, és idén is várjuk Önöket a Nyílt Fórum felolvasószínházi előadásain! Jöjjenek, ismerkedjenek meg az új művekkel, és szavazataikkal segítsék az idei Vilmos-díj odaítélését!

Orbán Eszter

a Színházi Dramaturgok Céhének elnökségi tagja

A 2018/19-es Nyílt Fórum szerzői és színdarabjai:

június 8., szombat 15:00 Drubina Orsolya: A brémai
június 9., vasárnap 15:00 Kele Fodor Ákos: Az egyse
június 10., hétfő 15:00 O. Horváth Sári: Életigen
június 11., kedd 15:00 Kemény Zsófi: Tiszavirág és Bölömbika
június 12., szerda 15:00 Dézsi Fruzsina: Vid napja (Nehéz az istennek velünk)
június 13., csütörtök 15:00 Berecz Boglárka: Félelmeink

 

A Nyílt Fórum felolvasószínházi előadásai a pécsi Művészetek és Irodalom Háza Fülep Lajos termében szombattól csütörtökig, 15 órakor.