GARAI JUDIT: JEANNE D'ARC


- a jelenidő vitrinében

Egy alig 19 éves lányt megölnek, elevenen elégetnek. Egy olyan országban, ami darabjaira hullhatott volna, ha ennek a lánynak a hite és megszállottsága nem táplálja az emberekben a reményt, hogy igenis képesek kiállni egy közös ügyért. De akkor miért kellett meghalnia? Ideológiai viták áldozata lett? Miért tagadta meg az az ország, amelyikért heroikus küzdelemmel harcolt? Átfordulhat az eltökélt hit fanatizmusba, a kiválasztottság érzése önhittségbe?

Jeanne d’Arc-ot 1431-ben Rouen városának piacterén máglyára veti az inkvizíció. A vád eretnekség és boszorkányság. Mindezek előtt legyőzi a francia sereggel az angolokat Orléans-nál, és megkoronáztatja a dauphint, azaz VII. Károlyt, aki ezután számos csatát nyer meg az ellenséggel szemben.

1456-ban Jeanne perét semmisnek nyilvánították és a lányt poszthumusz felmentették. A katolikus egyház pedig, Jeanne halála után majd’ ötszáz évvel később, 1920-ban szentté avatja.

Az orléans-i szűz története rengeteg alkotót megihletett, legyen szó szépirodalomról, képzőművészetről, zenéről, filmről vagy színházról. Alakja halhatatlanná vált.

Az előadás megtekintése 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

RENDEZŐ


Hegymegi Máté
1989, Nyíregyháza

Magyar színművész, színházrendező, koreográfus.

1989-ben született. A gyermekkorát Nyíregyházán töltötte. Felsőfokú tanulmányai előtt 1999-től 10 évig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház táncosa volt. 2009-2014 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakos hallgatója volt. 2014-től szabadúszóként dolgozik több színházban és produkcióban.

JÁTÉKIDŐ: 1 ÓRA 50 PERC SZÜNET NÉLKÜL

SZÍNLAP

SZEREPLŐK
Mészáros Blanka       
Dankó István  
Elek Ferenc    
Kocsis Gergely
Máté Gábor   
Mészáros Béla
Rába Roland m.v.      
Tasnádi Bence
Vajdai Vilmos 

ALKOTÓK
Díszlet Fekete Anna
Jelmez Kálmán Eszter
Súgó    Fejes Vera
Világítástervező         Lohár Antal
Zene    Kákonyi Árpád
Dramaturg      Garai Judit
Asszisztens      Tóth Judit
Rendező          Hegymegi Máté

Külön köszönet Nádasdy Ádámnak.

Munkatársak: Tóth László, Tőzsér Gábor, Pető Sándor, Agárdi József, Bokor László, Botka Zoltán, Ladonicki Dániel, Méreg Mariann, Ignácz Éva, Gáspár Viktória, Pintér Mária, Kormány Kristóf, Nedár Barnabás, Petróczy László, Szeberényi Lejla, Kelecsényi Bernadett, Gerlóczi Judit, Tamási Anna