MÁTÉ GÁBOR: SZÍNHÁZI NAPLÓK

Könyvbemutató beszélgetés a szerzővel

Nemrég jelent meg a Megvető Könyvkiadó Tények és tanúk sorozatában a Katona József Színház igazgatójának könyve. „Máté Gábor naplóiban hol a színész, hol a rendező perspektívájából pillanthatunk be egy-egy színdarab próbafolyamatába, közelről látjuk, hogyan dolgozik a színész a szereppel, a rendező a társulattal. Hogyan telik egy színházi ember egy napja a reggelitől és az el nem bliccelt edzéstől kezdve a próbán és a tanításon át egészen az esti előadásig és a hajnali naplóírásig” – írja a kötet fülszövege.

Beszélgetésünkön nemcsak a nemrég megjelent könyvről esik majd szó, hanem a POSZT versenyprogramjában szereplő Rozsdatemető 2.0 című előadásról, sőt tágabban a színházi létezésről is, amelyről ezt mondta a Könyves Magazinnak a Színház naplók megjelenése kapcsán Máté Gábor: „A színház a legjobb hely a világon. Szeretem, hogy a dolgok ugyanúgy vannak, hogy átöröklődnek, hogy a korosztályok megférnek egymással, hogy állandóan alkalmazkodnunk kell. Szeretek bemenni, szeretek ott ragadni, a kollégákat, munkatársakat kedvtelve figyelni, észrevenni, hogy ki mivel tér be, és mivel rohan tovább.

Szeretem látni, ahogy változunk, szeretem, hogy új és újabb diagnózisokat állítunk fel különböző testi és lelki bajainkra. És főleg szeretem, hogy egy ilyen hülyeséggel játszunk, az életet újrateremtjük egy kis térben, létrehozhatunk valamit, amit aztán sokan megnéznek, és azt gondolhatjuk, hogy mindez fontosabb akármi másnál.”