ANTON PAVLOVICS CSEHOV: VÁNYA BÁCSI

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház előadása

120 évvel ezelőtt látott napvilágot Anton Pavlovics Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a munkába fásult zsémbes agglegény, Ványa bácsi története. Elhunyt húga lányával él a birtokon, melyről lemondott, hogy támogassa nagyra tartott sógorát, a nyugalmazott egyetemi tanár Szerebjakovot. Egyhangú, de nyugodtnak legkevésbé sem mondható életük elfojtott érzelmek, ki nem mondott szavak okozta feszültségekkel teli, a fő probléma mégis a féltékenység. Ványa reménytelenül szerelmes Szerebjakov gyönyörű feleségébe, Jelena Andrejevnába, aki még mostohalánya, Szonja vágyának tárgyát, Asztrovot is az ujja köré csavarja...

Az alapkonfliktus tehát adott, és a dráma szereplőire nem is várhat más, csak az elkerülhetetlen csehovi megoldás:

„Azok, akik utánunk majd száz vagy kétszáz esztendő múlva élnek, és akik majd lenéznek bennünket azért, mert ilyen ostobán és ilyen ízléstelenül éltük le az életünket – azok talán megtalálják a módját, hogyan lehetnek boldogok, de mi…"

RENDEZŐ


Yaroslav Fedoryshyn

A lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház művészeti vezetője és ügyvezető igazgatója, valamint az „Arany Oroszlán” Nemzetközi Színházi Fesztivál igazgatója. 1976-ban végzett a harkovi Kotljarevszkij Színházi Intézetben (Vszelovod Cvetkov osztályában), 1990-ben a moszkvai Színművészeti Intézetben (Anatolij Efrosz osztályában) és 1991-ben a Varsói Filmintézetben (Krzysztof Zanussi osztályában). 1990-ben alapította meg a lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színházat, 1992-ben az „Arany Oroszlán” Nemzetközi Színházi Fesztivált, amely tagja az Európai Nemzetközi Színházi Találkozók (IETM) és a Nemzetközi Fesztiválok Szövetségének (IFEA).
 

 

SZÍNLAP

Szerebrjakov – nyugalmazott egyetemi tanár IVASKOVICS VIKTOR
Jelena Andrejevna – a felesége, 27 éves ERDÉLYI TÍMEA
Szonya – Szerebrjakov lánya az első házasságából TARPAI VIKTÓRIA
Vojnyickaja, Marija Vasziljevna – a professzor első feleségének anyja TÍMÁR ÉVA
Vojnyickij, Ivan Petrovics – a fia SIPOS IMRE
Asztrov, Mihail Lvovics – orvos KASZÁS MIHÁLY
Tyelegin, Ilja Iljics (Waffles) – elszegényedett földbirtokos- KIS DOMONKOS MÁRK
Szolga - SMÁL-SZILAJ GÁBOR
Marina, öreg dajka: KÚTVÖLGYI ERZSÉBET

Rendezőasszisztens: Nagy Sári
Tolmács: Illényi Éva
Látvány: Alla Fedoryshyna
Rendező: Yaroslav Fedoryshyn

JÁTÉKIDŐ: 3 ÓRA EGY SZÜNETTEL