SZÉKELY JÁNOS: CALIGULA HELYTARTÓJA

Mit tehet Petronius, Szíria helytartója, ha Caligula arra kötelezi, hogy a jeruzsálemi zsinagógába a császár szobrát állíttassa be hatalmi szimbólumként? A Római Birodalom (jelképes) térhódítása súlyos vészteher az ottani zsidóságra nézve.

Petronius méltó ellenfélre lel a helyi főpap, Barakiás személyében, aki vitapartnereként lehetetlen morális helyzetbe hozza a rómait: egy nemzetet megsemmisíteni egy szobor miatt?

A lázadás és a lázítás nagyszerű drámája ez: képes-e Barakiás főpap szavakkal szétzúzni egy fennálló rendet, Caligula parancsát, felébredhet-e a helytartóban a kétely? Mert ha igen, nem csak e rend omlik össze, hanem egy megingathatatlannak vélt ember, Petronius is elbukik.

A megoldás Caligula lefizetésében rejlik, amit Barakiás, az övéi nevében fel is vállal. Aranyat kilószámra a császárnak! A küldönc hozza is a hírt: Caligula kiegyezik. Ám az utolsó pillanatban, egy besúgó által felfejtett árulás folytán, Róma ura megváltoztatja döntését: a szobornak be kell kerülnie a templomba. Petronius élete legnagyobb dilemmája elé kerül: vagy teljesíti Caligula parancsát, s ezzel egy népet semmisít meg, vagy ő maga pusztul el.

Székely János (1929–1992) erdélyi költő, író, drámaíró a 20. század második felének egyik legfontosabb alkotója. Székely éppen a Caligula helytartója című 1972-es drámájával világirodalmi rangra is emelkedő életművet hozott létre, amely túllép és túlmutat a regionális (erdélyi) és aktuálpolitikai meghatározottságokon. Legjobb művei minden személyes vallomásszerűségük ellenére kifejezik a 20. századi ember transzcendens fogódzóktól való megfosztottságát éppúgy, mint ahogy korának közösségi sorskérdéseit is egyetemes igénnyel fogalmazzák meg.

A Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház az elkövetkező években arra vállalkozik, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak az utóbbi években háttérbe szorult életműveire programsorozattal, egy-egy fontos dráma bemutatásával felhívja a figyelmet: Weöres Sándorra, Németh Lászlóra, Illyés Gyulára, Márai Sándorra, Sütő Andrásra. A sor Székely Jánossal kezdődött, arra is emlékezve, hogy a Caligula helytartójának negyven éve Gyulán volt az ősbemutatója. A Nemzeti Színház ezzel a premierrel ünnepelte a Magyar dráma napját.

RENDEZŐ


Szász János
1958, Budapest

Balázs Béla-díjas magyar színházi és filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész.

11983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakán. Folytatta tanulmányait, 1986-ban filmrendező szakon diplomázott. 1990-től Miskolcon, Gyulán, a Vígszínházban, Bostonban, Washingtonban, a Nemzeti Színházban, a Bárka Színházban, Oslóban rendezett. 1999-től az Európai Filmakadémia tagja. Egyetemi tanár, 2000 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, 2002-től osztályvezető tanára, 2008 óta docense és a bostoni Harvard Egyetemen is tanít.

Filmrendezőként A nagy füzet című filmje eljutott egészen az Oscar-shortlist-ig (legjobb 9 film) a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

 

 

SZÍNLAP

P. Petronius, római patrícius, Caligula szíriai helytartója Trill Zsolt
Barakiás, a jeruzsálemi templom főpapja Horváth Lajos Ottó
Decius, római lovag, caligula állandó követe Rácz József
Lucius, fiatal római nemes, Petronius segédtisztje Kristán Attila
Probus, egy másik segédtiszt Bordás Roland
I. Agrippa, Palesztina királya Bodrogi Gyula
Júdás, zsidó politikus, az államtanács tagja Bölkény Balázs e.h.

Római katonák:

A Kaposvári  Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának IV. éves színész hallgatói:  Karácsony Gergely, Kisari Zalán, Kocsis Gábor, Kovács S.József, Szurcsík Ádám

Zsidó előkelőségek:
Borbély Sándor, Dégi János, Kaló Kristóf, Korcsmáros András, Rékai Nándor

Díszlet – jelmeztervező Vereckei Rita
Dramaturg Kulcsár Edit
Szakértő Dr. Balázs Gábor
Ügyelő Lencsés István
Súgó Kabódi Szilvia
Rendezőasszisztens Herpai Rita
Rendező Szász János

.Fotók: Eöri Szabó Zsolt

JÁTÉKIDŐ: 1 ÓRA 40 PERC, SZÜNET NÉLKÜL