LŐRINC KATALIN: A TEST MINT SZÖVEG

Könyvbemutató beszélgetés a szerzővel

Nemrég jelent meg Lőrinc Katalin táncművész, táncszakíró, egyetemi tanár könyve, amely a színház- és táncművészet művelői és nézői számára egyaránt fontos megközelítési lehetőségeket kínál a test színházához. „Egy kritikus vagy esztéta kívülről látva a mozgást nem tudja azt, amit a táncos belülről érez, amikor történik vele” – mondta a könyv kapcsán egy interjúban Lőrinc Katalin.

„Elterveztem, hogy majd tánc közben jól megfigyelem magam, és leírom a tapasztalatokat. Nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy ez lehetetlen, hiszen tánc közben máshol van a fókusz. Ezt a kalandot követi végig a könyv, s közben a tánctörténetet nem alkotók és előadások sorozataként vizsgálom, hanem mint annak a történetét, ahogyan a különböző korok gondolkodtak a testről.” Ezzel a táncművészeti alkotások közönsége számára is lehetőséget kínál arra, hogy elszakadjanak a nézői beidegződésiektől. „Itt, Európában a kulturális hátterünk miatt annyira a drámai alkotások befogadására és a verbalitásra vagyunk szocializálva, hogy nehéz ettől eltérni.

Közben pedig a tánc szakírásnak sincsen egységes terminológiája, ami nem csoda, hiszen pont arra való a mozdulat, amit szóban nem tudunk kifejezni. Ezért én több dologra, amire nem találtam megfelelő meghatározást, kerestem általam szemléletesnek gondolt kifejezéseket. A filozófia is az utóbbi évtizedekben fordult újra a test felé. A világegyetemből visszajöttünk az emberhez, és most magunkra próbálunk szavakat találni” – nyilatkozta Lőrinc Katalin. Egy gazdag, sokrétű pálya tanulságait is összegi a kötet. Mindebből egy beszélgetés csak töredékeket villanthat fel.

Moderátor: Sándor L. István