PER OLOV ENQUIST: A TRIBÁDOK ÉJSZAKÁJA

Különleges darab.

Valóság és fikció, érzelem és szexualitás, fájdalom és szerepjáték kavarog benne. Per Olov Enquist drámája már megjelenésekor heves indulatokat váltott ki, ugyanis a Női Egyenjogúság évében 1975-született darab a nőgyűlölettel vádolt jeles svéd író August Strindberg válásáról szól. Nyíltan, nyersen, néha szókimondóan állít színre olyan tabukat, mint a leszbikus vonzalom, a női alkoholizmus, a házasságon belüli lelki erőszak. Életrajzi hiteleséggel, de ugyanakkor rengeteg humorral, groteszk játékossággal. Minden szinten válságban az élet: egy bukott házasság után vagyunk, a színpadon egy bukott darab próbái zajlanak épp. Strindberg írta, felesége és annak szerelme-szeretője játssza. De Enquist igen jó érzékkel kerüli a „híres ember-drámák”, a kitalált lélektani spekulációk csapdáit. Játéka a szerelemről, a férfi és a nő közötti harcokról, a méltóságról, a kiszolgáltatottságról, emberi élethelyzetekről szól.

Élveboncolás színházi eszközökkel. Egy sörraktárnak használt színpadon. Valahol Koppenhágában. Az előző századforduló idején. Kortárs játék örök szerepekkel.

RENDEZŐKiss Csaba

1960, Marosvásárhely

Jászai Mari-díjas és József Attila-díjas magyar rendező, drámaíró, színházigazgató, egyetemi tanár.

Szülei: Kiss Dénes és Szopos Gizella. A Bolyai Farkas Líceumban érettségizett. 1979-1984 között a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem fizika szakán tanult. 1985-ben települt át Magyarországra. 1986-1988 között az Európa Könyvkiadó és a Gondolat Könyvkiadó lektora volt. 1987-1992 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakán tanult. 1989-től az Erdélyi Tudósítások főszerkesztője. 1992-1993 között a Miskolci Nemzeti Színház igazgató-helyetteseként dolgozott. 1994 óta a Színház- és Filmművészeti Főiskola oktatója, adjunktusa. 1994-1998 között a Győri Nemzeti Színház Padlásszínházának művészeti vezetője volt. 1998-2001 között az Új Színház rendezője, 2000-2001 között művészeti igazgatója volt. 2005 óta a Drámaíró Kerekasztal ügyvivője. 2009-2010 között a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem drámaírás tanára volt. 2012 és 2015 között a Miskolci Nemzeti Színház ügyvivője és igazgatója.

 

 

SZÍNLAP

August Strindberg Kaszás Gergő
Siri von Essen Györgyi Anna
Marie Caroline David Juhász Réka
Viggo Schiwe Gömöri András Máté

Díszlettervező Szakács Ferenc
Jelmeztervező Horváth Jenny
Súgó Fitos Réka
Ügyelő, kellékes Bali V. Gergő
Rendezőasszisztens  Zakar Ági

Rendező Kiss Csaba

JÁTÉKIDŐ: 95 PERC