SYLVIA PLATH: AZ ÜVEGBÚRA

Az Örkény Színház előadása

Esther Greenwood élete a megtestesült amerikai álom. Húszévesen egy híres női magazin ösztöndíjas gyakornoka, és sorra nyílnak előtte a kapuk. New Yorkban szakmai sikerek, fogadások, hírességek forgatagába kerül, ám ő úgy érzi, képtelen megfelelni az elvárásoknak.

Sylvia Plath Az üvegbúra című regénye a huszadik század sokat elemzett és idézett kultuszműve. Az önéletrajzi ihletésű történet egyrészt a nővé válás stációit mutatja be kíméletlen őszinteséggel, másrészt a kamaszkor és a felnőtt lét közti átmenet bizonytalanságokkal teli időszakának lenyomata. A belső félelmek, az önazonosság-keresés elemi erejű megfogalmazása.

„Egyébként az életben minden megírható, feltéve, hogy a beleid elég erősek hozzá és a képzeleted működik.A kreativitás legnagyobb ellensége az önbizalom hiánya. Téged pedig annyira leköt a növekvő kényszer, hogy függetlenné válj, hogy szembenézz a hatalmasnál is hatalmasabb emberevő világgal, hogy ez meg is bénít: tested-lelked lázad az ellen, hogy egy meghatározott szerepnek rendeld alá magad egy meghatározott életben.”                                                                                                                    
Sylvia Plath: Naplók

Az előadás során elhangzik a Párbeszéd a romok közt című Sylvia Plath vers egy részlete Szabó T. Anna fordításában.

SZEREPLŐK

Zsigmond Emőke

Kókai Tünde

Dóra Béla

1 ÓRA 40 PERC SZÜNET NÉLKÜL

ALKOTÓK

A regényt színpadra alkalmazta: Mikó Csaba

Fordította: Tandori Dezső

Díszlet, jelmez: Kálmán Eszter

Dramaturg: Gábor Sára eh.

Zene: Bakk-Dávid László

Zongorán közreműködött: Kákonyi Árpád

Fény: Kehi Richárd

Rendezőasszisztens-gyakornok: Barok Andrea eh.

A rendező munkatársa: Szabó Julcsi